virtuaalihevonen

t. BAHIJA AL NA'IMA


Photoes © Aria Arabians, thanks!

Virallinen nimi:Bahija al Na'ima ox
Kutsumanimi:Yaya
Sukupuoli:tamma
Rotu:arabialainen täysiverinen (domestic)
Syntymäaika12.06.2004, 6-vuotias
Väri/merkit:Ruunikko
Säkäkorkeus:147cm
Koulutustaso:Ko heB, Re 80cm, Me 90cm
Rekisterinumero:VH-64073
Omistaja:Bam
Kasvattaja:Na'ima Arabians


Luonne

Yaya, täysiveristä kauneutta keskellä korpea, meidän pieni korpiprinsessamme. Tamma on täynnä elämää ja iloa, sekä uskomatonta temperamenttia. Se on nuori ja vallaton, mutta samalla viisas kuin kokeneempikin konkari. Toki tähän pippuriseen tammatapaukseen tutustuminen ottaa aikansa ja vaivansa, mutta on myös sen arvoista, neito kun ei todellakaan ole mikään helppo vieraan ihmisen käsitellä, mutta tutuimmille se näyttääkin pehmeämmät puolensa. Yaya on elävä todiste siitä, miksi arabeja pidetään jaloina otuksina, vaikkei tämä pikku neitokainen olekaan mikään varsinainen hienohelma prinsessa, vaan reipas ja rempseä ponipakkaus.

Ensikatsomalta tamma ei näytä kuuluvan ollenkaan sinne missä se nyt näyttää olevan. Kaunispiirteinen ja siro arabi keskellä tuikitavallista suomalaismaisemaa, taustallaan korpimetsää. Mutta jos kysyttäisi asiaa neitoselta itseltään, hän tuskin tuntisi missään oloaan kotoisammaksi kuin juuri täällä. Vieraan edessä Yaya on kovin olevinaan, se joko kääntää selkänsä ja astelee pää ylpeästi pystyssä pois päin tai kaahaa hirmuisella vauhdilla suoraan päin, muuttaen suuntaa viime hetkellä. Toisaalta tammaa ei oikein voi olla huomaamattakaan, niin kovaa ääntä se toisinaan itsestään pitää, hirnuen kimakalla äänellä niin että kaikuu. Jos joku selvästi on tulossa ottamaan Yayaa kiinni, se nostaa päänsä pystyyn ja luimistaa korviaan, tahi sitten karauttaa tarhan takimmaiseen nurkkaan ja leikkii hiukan kissaa ja hiirtä kiinni ottajan kanssa.
Hoidettaessa Yaya on myöskin yhtä kaksinaamainen. Vähänkin vieraampi, tai jopa yleinenkin tallilla kävijä, voi saada osakseen ilkeitä luimisteluja, sekä jos mahdollista, tamma myös kääntää tuolle uhkaavasti selkänsä. Mitä tulee tuttuun käsittelijään, Yaya on oikein mukava hoitaa ja varustaa. Onhan tammalla toki omat metkunsa, suitsittaessa pää täytyy nostaa pilviin ja muuten tamman ympärillä hääriessä tuo saattaa äityä tuuppimaan turvallaan (usein ihan vain parempia rapsutuksia kerjäten), ja oikein rauhattomana päivänä neiti ei jaksaisi millään pysyä paikallaan koko harjaus ja varustus toimenpiteen ajan. Saattaapa tuo rikkoa hoitajan tärykalvot kimakalla hirnahduksellakin. Tuon kipakan ja pippurin ulkokuoren alla kuitenkin asustaa kohtuullisen selväpäinen ja jalo, joskin lujaluontoinen tamma joka osaa käyttäytyä kauniistikin, silloin kun on oikea ihminen rinnalla.

Yaya on ratsuna reipas ja eloisa, tarvittaessa varsinainen ruutitynnyri, mutta osaapa neitokainen mennä kauniisti muodossakin jos ratsastaja vain osaa kauniisti pyytää. Nuorihan tamma vielä on, joten samalla ratsuna vielä kokematon ja raaka, mutta kehittyy kovaa vauhtia ja vaikuttaa varsin lupaavalta. Useinhan nuo tamman oppitunnit ovat melkoista häsellystä kun Yaya-neitiä kiinnostaisivat kovasti kaikki muut jutut paitsi se olennainen mitä pyydetään. Vaikka tammalla on oikein kauniit, irtonaiset ja pehmeät liikkeet, on niiden esille saaminen usein kiven takana, ja vaikka Yaya on myös melko herkkä avuille, on sen huomio silti usein jossain ihan muualla ja lopulta neiti kimpaantuu kun ei saakaan tehdä mitä itse haluaa.
Esteillä Yaya on melkoisen vauhdikas ja varomaton vielä, mutta on kovaa vauhtia oppimassa oikeita ponnistupaikkoja ja tempon hallintaa, niinkin hyvin että ehkä neidon kanssa joskus päästään mittelemään esteilläkin. Tällä hetkellä työn alla on kuitenkin aivan perusasioiden ja alkeellisten askelkuvoiden opettelu, ennen kuin alamme varsinaisesti treenaamaan mitään tiettyä lajia. Myös matkaratsastusta tämän tamman kanssa olen kaavaillut, Yaya kun viihtyy oikein hyvin maastossa, vaikka joinakin päivinä se sätkähtelee pikku risauksistakin ja toisina taas löntystää eteenpäin kuin työjuhta sen oloisena että menisi samalla mallilla vaikka läpi kiven ja kannon. Tamman suuri intohimo on myös uiminen, eikä tätä vesipetoa pidä järvenrannalla poissa vedestä mikään.

Vieraissa paikoissa Yaya on yleensä enemmän tai vähemmän kuin tulisilla hiilillä. Tamma saattaa stepata edes ja taakse, pitää kovaa meteliä itsestään ja jopa häiritä mahdollisia muita hevosia mitä erilaisimmin keinoin. Toisinaan tamma kuitenkin tottelee kiellosta, tai ainakin lopettaa hetkeksi. Muutenkin Yaya on muita hevosia kohtaan melko penseä. Uudet hevoset saavat tuta lähestulkoon samanlaista kohtelua kuin uudet ihmisetkin, peräti ilkeämpääkin ja erityisesti orit ovat Yayan vihamiehiä numero yksi, vaikka vastaavasti tiettyyn aikaan vuodesta neiti olisi melkein väkipakkolla menossa tekemään tuttavuutta näiden komistusten kanssa.

Sukutaulu

i. Alim's Isma'il ox ii. Alim's Karam ox iii. Alim's Mahfuz ox
iie. Alim's Midha ox
ie. Alim's Haniyya ox iei. Sabeen al Ruya ox
iee. Widad Qismat ox
e. Jathbiyya al Na'ima ox ei. Baqi's Kareem ox eii. Murtada al Mas'ud ox
eie. Fathiyya ox
ee. Rabi'a al Nazim ox eei. Hafiz' Ihab al Qamar ox
eee. I'tidal al Nazim ox


Jälkeläiset

synt. 02.09.07 t/o. Varsa isä: isännimi omistaja: Omistaja

Kilpailukalenteri
29.01.09 villit kutsu heC 28/32
05.02.09 villit kutsu heC 1/2

Kopiointi ehdottomasti kielletty!
Ulkoasu ©: Koa / koasayshello@gmail.com
Tekstit © Bam / Bam.bam90@hotmail.com
Kuvat © Aria Arabians